Het moment is daar, na jaren van wikken en wegen, piekeren en denken kon ik ongeveer een half jaar geleden de knoop voor mezelf doorhakken. De boutique Number3 gaat sluiten. De afweging is begonnen bij de komst van mijn zoontje Beau. Hoewel ik mijn werk nog steeds heerlijk vind merk ik dat de tijd die er in gaat zitten, de onzekerheid en de energie om alle ballen hoog te houden me soms te veel worden. Daar kwam twee jaar geleden Corona nog bovenop. Ik denk dat iedereen begrijpt dat dat het ondernemen niet makkelijker maakt en wat de toekomst brengt is nog maar de vraag. De combinatie van dit alles maakt dat het sluiten van de boutique als de enige juiste optie voelt.

Maar wat dan…? Mensen die me kennen of al een tijdje volgen weten dat fairtrade handel me erg aanspreekt. Ik ga mezelf heus niet heilig verklaren, maar ben me in tien jaar tijd wel een stuk bewuster geworden. Na zoek en Google werk ontdekte ik dat er op het gebied van mode en fairtrade bizar weinig aanbod is. De kloof tussen maker en drager van een kledingstuk is wat mij betreft veel te groot! Wees eens eerlijk, kijk jij wel eens in het label waar je nieuwe truitje geproduceerd is en bedenk je je wel eens welke handen het gemaakt hebben? Bij Number3 fair fashion wordt dat anders. Niet alleen delen we onze gave items, ook laten we de maker zien en vertellen we zijn of haar verhaal. 

Number3 fair fashion kent haar oorsprong uit mijn jonge jaren. in 2007/2008 liep ik namelijk voor 6 maanden stage op het eiland Bali. Voor je beeldvorming; ontbijtjes fotograferen deed nog niemand, Facebook begon een beetje op te komen en Wifi was beperkt, contact met thuis had ik in een internetcafe. Zoooo lang geleden dussss…… Negentien jaar oud, zes maanden in m’n uppie naar een eiland ver van huis. Tjeeminee, what was I thinking. Ik dompelde me onder, leerde de mensen kennen en ontdekte de cultuur. Toen Corona uitbrak waren de mensen op Bali ook de eerste waar ik aan dacht. Hoe moet een eiland wat armoede kent en leeft van toerisme dit aankunnen? Al die mensen die van de een op de andere dag totaal geen inkomen meer hadden? Het voelde meteen zo oneerlijk dat ik wat wilde doen. In de eerste instantie benaderde ik mijn enkele contacten die ik nog had om te vragen of ik ze ‘financieel’ kon helpen. De Balinezen zijn bescheiden en nemen dit niet zomaar aan, toen bedacht ik me dat ze er wellicht wel voor wilde werken. Zo kwam ik terecht bij mijn vroegere collega Woro.

Woro is een vrouwelijke collega die in 2007/2008 mij veel heeft geholpen, ze zag dat ik jong was en wellicht soms iemand van het eiland kon gebruiken. Ze nodigde mij destijds uit om Kerst en Oud op Nieuw bij haar te vieren en stelde me aan locals voor. Ik geloof in haar goede hart en zij zou mijn partner worden voor dit nieuwe project. Woro ging voor me op zoek naar klerenmakers, mooie items en verzendopties. Samen hebben we dit project van de grond gekregen en diverse klerenmakers op Bali werk kunnen geven. Het zijn kleine ateliers die voor ons hele gave mode maken: ik bedenk, zij produceren. Geen massa, geen onmenselijke arbeid, maar uniek en met liefde voor het vak.

Bali en dan vooral het dorpje Ubud staat bekend om ambacht. Mensen kunnen wat met de handen en het zijn fantastische kunstenaars. We weten allemaal dat het onder mannen populair is een maatpak te laten maken op vakantie in Azië. Ik weet dat dit eiland heel veel talentvolle mensen heeft die veel meer kansen verdienen. Waar vroeger toeristen een mooi souvenir kochten valt ook voor deze mensen een groot deel van het inkomen nu weg. Met mijn liefde voor dit eiland en mode moeten er toch mogelijkheden liggen om mooie dingen te kunnen doen. Dit nieuwe geweldige project start dus op Bali, maar mag wat mij betreft in nog meer windstreken mensen helpen. Talenten wonen overal en de wereld ligt aan m’n voeten.

Bij mode uit Bali denk je wellicht aan traditionele kleding. Hoewel dit schitterend is past dat niet helemaal in ons straatbeeld. De artikelen die we hebben laten maken passen in ons modebeeld en zijn super draagbaar. De eerste collectie uit Bali verwacht ik in maart binnen te krijgen en zal via deze webshop verkocht worden. Het is een super spannende nieuwe stap, maar wel een toekomst waar ik in geloof. Een wereld waar in geloof.

 

Fair fashion
fair fashion